Alle ogen waren in de avond van 28 augustus gericht op NVIDIA. De Amerikaanse chipmaker presteerde het afgelopen kwartaal wederom beter dan verwacht. De behaalde resultaten en outlook overtroffen de taxaties die analisten in hun modellen hadden staan. Toch kreeg het aandeel een tik. Hoe kon dat gebeuren?
Het aandeel NVIDIA daalde afgelopen donderdag, de handelsdag na de publicatie van de tweede kwartaalcijfers, met ruim 6 procent. Er viel echter weinig aan te merken op de gepubliceerde kwartaalresultaten.
De verkopen stegen in het tweede kwartaal met maar liefst 122 procent tot een recordhoogte van 30 miljard dollar. Dat was beter dan verwacht, het analistengilde ging uit van 28,6 miljard dollar. Het waren wederom de chips die in datacenters worden geïnstalleerd – inmiddels goed voor 26,3 miljard dollar omzet – die zorgden voor de spectaculaire omzetgroei van de Amerikaanse chipmaker.
En dat terwijl NVIDIA enkele jaren geleden zijn geld nog voornamelijk verdiende met videokaarten die gebruikt worden in desktop-pc’s en precies zijn afgestemd op de behoefte van serieuze gamers. In die markt heeft NVIDIA dan ook nog altijd een marktaandeel van zeker 80 procent. Het hart van de videokaart is de GPU, wat staat voor Graphics Processing Unit. De GPU is een processor die er bijvoorbeeld voor zorgt dat 3D-beelden snel achter elkaar kunnen verschijnen. Het maakt dat de meest geavanceerde games alleen gespeeld kunnen worden op pc’s of spelcomputers waar een krachtige GPU-chip in zit.
Recordomzet voor NVIDIA dankzij datacenters
Bron: kwartaalverslagen NVIDIA. In donkerblauw de kwartaalomzet uit datacenters, in lichtblauw de omzet uit gaming. Bedragen in miljarden dollars. NVIDIA zit al in boekjaar 2025 (eindigend ultimo januari 2025). In geel uitgelicht de omzetgroei jaar-op-jaar per kwartaal.
Van gaming naar datacenters
De afgelopen jaren werd echter duidelijk dat GPU’s ook succesvol kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld machine learning (algoritmen en technieken waarmee computers zelflerend worden) in datacenters van bedrijven als Amazon, Alphabet, Meta en Microsoft. Hiervoor moeten berekeningen worden losgelaten op een enorme hoeveelheid data en de geavanceerde processors van NVIDIA kunnen hierbij helpen.
Dat NVIDIA nu het op twee na waardevolste bedrijf ter wereld is (na Apple en Microsoft) heeft alles te maken met het feit dat de GPU’s nu veel breder ingezet worden. Het bedrijf heeft zijn GPU’s geschikt gemaakt voor datawetenschappers en ingenieurs, door een een eigen programmeertaal genaamd CUDA te maken. Deze NVIDIA-software is cruciaal bij het uitvoeren van berekeningen en algoritmes op de GPU’s.
Dankzij CUDA is een ecosysteem ontstaan rond NVIDIA. Wie eenmaal bekend is met deze programmeertaal, zal niet snel overstappen naar een concurrent. NVIDIA garandeert dat programma’s die vandaag worden ontwikkeld met CUDA ook zullen werken op alle toekomstige processors die nu nog worden ontwikkeld. Het grote idee hiermee is natuurlijk dat NVIDIA omzet in de toekomst probeert vast te leggen.
Wat betreft de iets kortere termijn deelde NVIDIA daarnaast woensdagavond goede vooruitzichten voor het lopende kwartaal. Ook die vooruitzichten -32,5 miljard dollar- waren een stukje beter dan door sell-side analisten, die hun analyses en aanbevelingen aan klanten van hun bank of broker verkopen, werd verwacht. Gemiddelde verwachting: 31,4 miljard dollar.
Fluistergetallen
Toch was dit niet voldoende om beleggers te bekoren. Dat heeft alles te maken met de zogenoemde fluistergetallen (Engels whisper numbers). Dit zijn niet-officiële prognoses die als gerucht circuleren in de markt. In het geval van NVIDIA deden deze door de handelsdesk van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan verzamelde fluistergetallen de ronde.
Zo wist NVIDIA wel het fluistergetal over het afgelopen kwartaal te verslaan (29,9 miljard dollar), maar niet die voor het komende kwartaal. Zogeheten buy-side analisten - die geen research verkopen maar werkzaam zijn voor beleggingsfondsen - rekenden volgens JP Morgan op 33 miljard dollar omzet in het derde kwartaal. Een half miljard dollar meer dus dan NVIDIA-topman Jen-Hsun Huang zelf verwacht.
Outlook beneden het fluistergetal
Bron: kwartaalverslagen NVIDIA, JP Morgan. Bedragen in miljarden dollars.
Zo kon het gebeuren dat de verwachtingen van sell-side analisten, de gebruikelijke meetlat die beleggers hanteren om bedrijfsresultaten te beoordelen, werden verslagen door NVIDIA maar dat beleggers toch niet tevreden waren. Ook de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma van nog eens 50 miljard dollar kon de uitverkoop van het aandeel niet voorkomen.